Selamat kunjungan ke blog Si Puitis Sepi. follow & komen sekali. tqvm ^_^

Mr. Nuffnag

Tuesday, 23 August 2011

butter fruity cookies Lydia

Assalammualaikum u all... Hari ini Lydia ada create cookie sendiri yang di beri nama butter fruity so Lydia nak share la dengan u all semua resipi Lydia ni.. Simple je... al-maklum la nak raya lagi 7 hari kan.. Tak salah kita buat cookies sendiri lagi puas hati.. hehehe ^_* Meh la try ok.. Alhamdulillah its the first time Lydia buat jadi cookies nya.. so Lydia nak share la resipi ni...


Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil baking powder
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/2 cawan susu segar
3/4 butter (butter ni banyak sebab nama nya kan butter fruity)
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan buah-buah campuran ( ikut la nak letak banyak mana)
1/2 cawan oat (ikut la nak letak banyak/ tak nak pun tak apa)
60g chocolate chip (ikut la nak letak banyak mana) 

Cara-cara:
1. ayak semua tepung, soda dan baking powder.
2. putar kan butter, telur dan gula sehingga kembang.
3. masuk esen vanilla putar sampai bau wanginya.. (esen vanilla ni buat cookies korang wangi)
4. masuk kan susu kacau sampai sebati
5. dan masuk kan semua tepung.
6. lastly masuk kan fruity, oat dan chocolate chip.


so hasil nya macam ni... Agak lembik.. if lembik korang boleh letak sikit tepung jangan banyak k..


so korang pakai la sudu kepal2 kan macam ni... dan masuk kan kedalam oven,
bakar selama 15-20min dan 175c'..


korang kena jaga biskut korang takut rentung pula!! hehehe ^_^

p/s:: selamat mencuba!!! gerenti sedap macam famous amos  tu... hehehe ^_^ try keyh!!!




No comments:

Post a Comment

Copyright @ Segala yang tercoret adalah Hak Milik Lydia