Selamat kunjungan ke blog Si Puitis Sepi. follow & komen sekali. tqvm ^_^

Mr. Nuffnag

Monday, 22 August 2011

custard cornflakes Lydia & chocolate chip Lydia...

Assalammualaikum.. Salam 1 blogger.. Hari ini tak tau la kenapa la rajin sangat saya hari ini.. Tetiba bangun saja dari tidur teringin nak buat biskut raya..Buat seorang gitu...hehehe.. Ingat kan nak buat 1 saja tapi dapat buat 2... hehehe ^_*.. Biskut raya yang wajib buat tiap tahun semestinya la biskut custard cornflakes..  Custard cornflakes ini lain dari yang lain tak macam biskut cornflakes yang lain..so saya tak nak kedekut ilmu hehe so saya kongsi dengan anda semua...

custard cornflakes Lydia
hehehe sebab turun-menurun okay..


Bahan-bahan:
2 cawan planta
2 biji telur (kuning sahaja)
2 cawan gula halus
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung custard
1 sudu kecil esen vanilla
1 kotak cornflakes

kebiasaannya adunan ini boleh dapat dalam 200-250 biji bergantung kepada anda letak dalam kesorongnya.. Untuk pengetahuan u all actually biskut cornflakes ini tiada pun letak dalam kesorong cuma nak nampak kemas saja..

Cara-cara:
planta, gula dan telur dipukul sehingga kembang dan masuk kan kesemua tepung tersebut (ayak dulu tepung tu supaya biskut lebih halus) hehehe ^_^.. lepas tu masuk kan cornflakes la.. dan last sekali masuk dalam kesorongnya.. kalau nak nampak menarik letak la ceri warna merah atau hijau.. (ikut suka la).. dan masuk la dalam oven selama 15minit bersamaan 175c' so u all kena la jaga biskut korang tu supaya tak rentung..

Okay la resipi ke 2 adalan chocolate chip.. actually saya nak ajar ini simple saja.. Untuk pengetahuan u all ini pertama kali buat...hehe rasa nya memang class gitu... ^_* (ceh! puji diri sendiri pulak) lagi pun dah rasa dah oleh bro2 saya.. sebab itu la nak kongsi bersama..

chocolate chip Lydia
hehehe nak letak nama sendiri la sebab resipi sendiri..

Bahan-bahan:
1/2 cawan butter
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil baking powder
2 1/2 sudu besar serbuk koko (terpulang korang la kalau nak rasa kaw letak 3 sudu)
1/2 cawan oat (nak letak pun boleh tak nak pun tak apa/nak letak banyak pun tak apa)
kacang badam/ apa-apa pun tak pa
yang penting CHOCOLATE CHIP la kan (ikut suka korang la)

Cara-cara dia sama macam buat biskut cornflakes tadi and cara bake pun sama..

hehe.. kesempatan ini juga la saya bukan bagi adik beradik je tapi kat jantung hati saya.. Sebab itu la leh gerenti sedap..

p/s::Okay u all selamat mencuba!!!


No comments:

Post a Comment

Copyright @ Segala yang tercoret adalah Hak Milik Lydia