Selamat kunjungan ke blog Si Puitis Sepi. follow & komen sekali. tqvm ^_^

Mr. Nuffnag

Tuesday, 6 September 2011

Puding Roti Caremel

Hai fellows semua.. hehehe ^_^  hari ni Lydia nak share resipi puding roti caremel.. Mama Lydia yang suruh buat puding roti ni sebab lorong Lydia ada buat meeting untuk jamuan hari raya lorong tahun ini.. Untuk pengetahuan anda semua la kan.. Tiap-tiap tahun Lydia buat puding roti ni.. Ramai yang dah cuba tau.. hampir semua kawan Lydia minta resipi ni... So ni la resipi nya...

nampak mengiurkan tak??hehe

so this recipe , ni la resipi nya..
Bahan-bahan:
7 keping roti
6 biji telur (grade A)
1 tin susu cair (ideal)
1/2 sudu teh garam
1/2 gula
1 1/2 cawan gula hangus

step-step cara-cara:
1. roti dicarik-carik kan kecil lepas tu masuk kan air panas untuk dikembangkan seketika..dalam 5min-7min.
2. tapiskan roti itu supaya tak lembab sangat roti.
3. blend putar kan dalam mesin pengisar (blender) bahan-bahan telur, susu cair, gula, roti yang dikembang tadi dan garam.
4. masak la gula untuk di jadikan gula hangus. 
5. lepas tu masuk kan gula hangus ke dalam loyong bulat (medium).
6. ratakan gula hangus.
7. masukkan bahan yang di dalam loyang, tapis tau.
8. kukus dalam 15min-20min.
9. siap!!!

TIPS:
1. untuk tidak rasa hanyir puding anda buat mata telur tersebut.
2. untuk gula hangus-jangan kuat sangat api/paling pelahan supaya gula tak terlalu hangus nanti puding anda akan menjadi pahit.
3. untuk pastikan sudah masak puding tu cucuk sikit pakai lidi.

okay la anda semua!!! SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

Copyright @ Segala yang tercoret adalah Hak Milik Lydia