Selamat kunjungan ke blog Si Puitis Sepi. follow & komen sekali. tqvm ^_^

Mr. Nuffnag

Sunday, 30 December 2012

En. M

Dah seminggu aku diam diri dari dia. Alasan aku sibuk, tak ada kredit dan penat. Aku tak tahu. Aku cuba juga bagi peluang kat En. M tapi seolah-olah hanya sekadar peluang kosong.

En. M tak henti-henti menghantar pesanan ringkas sms dan bertubi-tubi menelefon supaya dia diberi peluang.

Bukan aku tak nak En. M tapi aku penat la dilukakan. Aku tahu kau bersungguh-sungguh tapi malang kau terburu-buru untuk mendapatkan cinta aku.

Aku nak kau berusaha bukan sekadar permainan cinta semata-mata. Aku nak kau tahu juga aku bukan seperti wanita biasa yang dahaga cinta dan laparkan kasih seorang lelaki.

En. M, aku bisa bagi kau peluang dan kesempatan tapi aku nak kau mengerti biarkan cinta dalam diri aku ini bercambah sendiri dan bukan kerana keterpaksaan. Sabar itu perlu En. M.

P/s: jangan bicara cinta jika kau hanya terburu-buru.

Sang mantan

Cukup melihat kau dari jauh. Kau tersenyum. Kau perlu tahu yang aku sedang dan masih belajar hidup tanpa kau. Dan kau sedang belajar menyintai dan setia bersamanya. Kau bahagia cukup untuk aku. Wahai sang mantan jaganya setia padanya.

Jika jauh kau pergi dan makin jauh la aku pergi. Aku tahu kau dan dia sedang mencari cinta dan menuju ke alam bahagia. Dan aku tak kan runtuh jiwa aku kerana kau. Walaupun seribu tahun pun perasaan dan kasih aku ini tak akan padan dan lenyap. 

P/s: kau tetap sang mantan.

Saturday, 22 December 2012

Luka

Jam 330pagi. Mata ini melihat skrin handphone menanti panggilan balasan. Ye! Dia memang call balik.

Aku angkat dengan hati yang rasa perlukan suara yang tenang. Luka. Hanya mendengar suara beliau yang memanggil aku 'sayang'.

Luka! Aku terluka! Dalam pemikiran kenapa dia panggil aku dengan perkataan itu. Adakah aku perlu bermimpi dan meletakkan harapan lagi?

Luka ini sakit sangat. Menitis air mata tangisan yang dilukai. Wahai sang kejora aku sayang kau. Tapi... apakah makna panggilan itu hanya sekadar melukakan lagi?

P/s:: luka ini terlalu parah sehingga susah untuk diubati. Ditusuk dan ditikam dengan dalamnya. Luka.

Bodoh

Waktu hampir jam 3pagi seperti biasa mata tidak mahu pejam walaupun sudah ngantuk dan minta untuk beradu.

Aku mengerti tapi hati tak nak memahami. Bodoh nya aku. Call 3 4 kali semata nak dengar suara dia. Hampa. Hanya kata 'kalau call tak nak cakap buat apa call' ye itu kebodohan aku.

Aku tak mampu menahan rasa ini cuba untuk pergi, makin aku pergi makin aku perlukannya. Bodohnya aku.  Sebab aku tahu dia dah tak.perlukan aku.

Kenapa la aku masih mencari dia? Sedangakn dia hanya pergi meninggalkan aku dengan alasan yang punah.

Bodohnya aku... Aku rindu dia tapi semua tu dah tak penting buat dia. Malam yang dingin. Dihimpit dengan hati yang perit.

P/s:: jangan jadi bodoh. -naif-

Friday, 21 December 2012

Deja Vu

Tak pernah sangka apa yang aku harap itu menjadi kenyataan. Deja Vu ternyata segalanya berubah.

Semenjak aku kehilangan kau aku belajar jadi manusia yang berdikari miskipun aku lemah tak bermaya.

Duhai sang kejora yang dulu kau pernah menyinari ternyata aku menjadi kehidupan yang kosong tanpa cerita.

Namun kehilangan kau, aku cuba mengenali sang adam yang berbeda walaupun hanya sekadar mengisi kehidupan yang hampir lopong.

Maaf andai aku gagal mengenali erti perjuangan kehidupan aku dan kau sebab kau sendiri gagal untuk berjuang dalam hubungan.

Wahai sang kejora, aku nak bagitahu aku tidak tegar meletakkan hati ini ketepi dan lupakan pun. Sebab aku akan tetap titipkan cinta kita buat selamanya. 

P/s:kesunyiaan dan impian bersamamu punah. -deja vu-

Thursday, 20 December 2012

Alhamdulillah

Bersyukur sangat hari ini sebab selesai satu tugasan. Semua berjalan dengan lancar. Terima kasih En. M buat malam2 saya tak sunyi. InsyaAllah jika ada pertemuaan itu kita bersyukur padaNya. 

P/s: kadang2 keindahan itu ada tapi tak nyata.

Tuesday, 18 December 2012

Encik Thesis

Hampir 3bulan aku bersama dengan En. Thesis. Baru siap bab 1 hingga bab 3. Bab 4 in progress lagi. Mana tak nya baru diterima oleh Mr. Pensyarah. Alhamulillah. Sekarang aku dah start rangka bab 4.
Lagi 2minggu aku perlu siap kan semua bab. InsyaAllah boleh siap. Thesis ni sangat2 seronok sebab buat pasal manusia.
Thesis yang aku buat ni aku rasa paling tenang sepanjang aku belajar. Mana tak relax gila sem ni. Aku harap thesis aku ni dapat A sebab aku nak kekal kan aku punya CGPA aku yang dah dapat second degree. Nak dapat first degree macam dah terlambat.
Apa2 Alhamdulillah aku bersyukur. Sebab aku lakukan dengan sendiri tanpa menggunakan sepenuhnya bantuan orang lain. Alhamdulillah syukur sangat!!! Tapi tu sokongan pihak2 lain juga aku hargai. 
P/s :: hidup ini bukan mudah tapi dengan usaha segalanya boleh selesai. Doa dan tawakal!

Saturday, 15 December 2012

Selamat ulang tahun kelahiran Lydia!!!


No wish! No present! No celebration! Its ok.... Alhamdulillah kerana diberi nafas dan kesempatan didunia untuk berdiri serta tersenyum dengan manusia disekeliling.
Tak penting sebab umur makin meningkatan jadi amalan harus dipertingkatkan. Aku bahagia walaupun masih belajar untuk bahagia tanpa dia. Aku cuba jadi manusia yang sudi menerima kesakitan.
Tak apa! Allah kan ada kenapa nak sedih kan? Tak sambut tak bermakna orang tak ingat mungkin ada baiknya berdiam. 
Lydia Amira!!!! Selamat ulang tahun ke-23 sayang semoga diri aku akan bahagia sampai bila2. Amin.

Aku si kaunselor yang sedang bertatih

Alhamdulillah. Sekarang aku dah nak habis belajar untuk pembelajaran  aku jurusan kaunseling. Alhamdulillah semua berjalan dengan baik walaupun aku mengharungi pelbagai dugaan dan cabaran namun gagah dan tabah untuk meneruskan perjalanan hidup aku. Amin amin ya rabalamin. Aku bersyukur sangat kerana masih adaNya yang sentiasa mendengar luahan hambaNya. Amin.


Aku si kaunselor yang sedang bertatih,  sedang belajar kehidupan dan sedang meneliti kehidupan. Tak salah untuk aku belajar menjadi manusia yang sentiasa bersyukur dan redha atas ketentuanNya.
Walaupun nasihat dan kata-kata aku terhadap mereka dicerca, dicaci serta dihina aku tetap terus menjalankan tugasan, tanggungjawab dan amanah dariNya untuk menyampaikan syariat yang benar walaupun aku hanya insan manusia.
Aku si kaunselor yang sedang bertatih. Tak apa. Sekarang orang cakap dan kata,  dan aku terima. 
P/s :: manusia diberi kesempatan dan ada dua jawapan. Dan jawapan itu menilaikn diri personality dan identiti seseorang. Dan aku si kaunselor yang sedang bertatih!

Cerita tentang aku dan burger

Suatu ketika dulu aku bekerja disebuah restoran fastfood di klcc iaitu burgerking. Pertama kali aku jejak disitu ketika berusia 17tahun dan masa tu baru habis SPM. Mana tak nya kena la kerja nak cari pengalaman. Ye! Aku akui memang seronok bekerja dsitu. Tak lama kemudian aku sambung belajar di sebuah sekolah menengah untuk mengambil tingkatan 6. Pada mulanya,  aku tak bercadang pun nak sambung disitu tapi disebabkan aku ini anak.perempuam seorang tak biasa hidup diluar aku pun sambung belajar tingkatan 6. Dan aku berhenti kerja selepas setahun sebab nak bagi komitmen. Tapi kerka lain masa tu dekat dengan rumah.
2tahun kemudian, habis STPM aku smbung belajar di IPT. Alhamdulillah rezeki aku untuk sambung. Selepas setengah tahun belajar rasa boring pula aku pun buat la kerja part time kat BurgerKing KLCC.
Inilah bermulanya perjalanan cerita cinta aku dan dia. Berkenalan dan berkawan. Agak lama juga aku kawan dengan hampir setahun lalu mula la terputik cinta aku dan dia. Tapi.... Terlalu banyak halangan yang berlaku antara aku dan dia.
Berbalik cerita aku dan beger memang tak boleh dipisahkan. Lepas setahun aku kerja aku berhenti atas desakan dia dan aku buka perniagaan burger dengan pengkongsiaan keluarga. Alhamdulillah sudah 3tahun kedai burger beroperasi. Terlalu banyak kenangan.
Dan kini aku dan burger dah sebati.
P/s : disitu letaknya hati.

Berhenti berharap

Baik2 lagu sheila on7 tu. Aku berhenti mengharap dengan si dia. Aku cuba menahan segala duka dan pedih ini. Sayang dan cinta aku untuk bersama dia telah berhenti selama 1tahun dan kini aku berhenti mengharap dia untuk saat ini.
Buat dia. Aku tahu sedang berbahagia tanpa aku tapi nafas aku masih disini dengan kenangan kau. Aku akan berhenti mengharap sayang dan cinta kau. Semoga kau bersama tunang kau. Aku mohon kau menjadi manusia yang setia.
P/s : angin sampaikan rindu akhirku buatnya.

Friday, 7 December 2012

Mereka

Aku dah bosan dengan rencana durjana. Aku dah bosan dengan mereka yang hanya sekadar menumpang cinta durjana. Aku benci dengan mereka. Please, stop la wahai mereka yang durjana yang hanya menipu dan mereka fitnah cerita.

P/s:: aku bukan itu.

Paksa

Tolong beri masa. Sebab aku masih tidak mampu terima.

P/s : sekian

Saturday, 17 November 2012

Tiada Kasih Tiada Cinta

tiba2 terasa nak update blog ni.. entah kenapa sejak 2 menjak ni terasa nak update tapi tak terupdate.. Baru2 ni adik aku ada la beli kan CD "aku terima nikahnya" ok fine!!! Memang romantik la ceritanya..Tapi tu la ada 1 lagu yang menarik dihati aku untuk aku dengar dan nak lirik dia sangat.. Entah kenapa la kan..

Lagu : "TIADA KASIH TIADA CINTA"
aritis : Ady Putra

ku kesali diriku tuk menyayangi mu
kata kata manismu
membuat aku percaya kamu

tak pernah sekalipun
membelakangimu
sumpah janji setiaku hanya untuk
hanya dirimu

mengapa kau berubah'
cobalah tuk setia
dan pendam kan rasa
tiada kasih tiada cinta

biar aku terus terluka
buar aku terus terseksa
sampai bila pun tiada gunanya
kau hanya kan mendapat


shalalalala
biarkan lah
terus terluka

shalalala
biarkan lah
terus terluka

p/s:: baik2 lagu ini ada maknanya disebalik hidup aku.

Monday, 12 November 2012

Hilang


cinta ini hilang tak mampu ku pandang,
       cinta ini hilang tak mampu ku pegang,
cinta ini hilang tak mampu ku rasa,
         cinta ini hilang akan ku kenang..

p/s::biar ia hilang.

takut

kadang-kadang hidup ini tak semudah yang kita sangkakan...
aku takut dengan apa yang terjadi kat aku ni sampai aku rasa aku dah tak nak semua tu hadir.
aku takut sangat kalau-kalau perkara itu akan menguris dan menyakitkan hati aku.
Bukan senang aku nak hilang kan..
hampir setahun perasaan ini tergendala.
sampai takut dah..
tolong...
aku seorang penakut!

MQF

Beliau lelaki pertama yang pernah aku kenali suatu masa dahulu..
5Tahun terpisah kerana suatu perkara.
Mungkin jodoh bertemu kembali.
Allah masih memberi aku kesempatan untuk merasainya kembali.
Sedang mengubati hati masing-masing.
InsyaAllah jika jodoh kami..

less word #4










Saturday, 27 October 2012

less word #3

p/s:: itu sang adam perlu tahu tentang aku.

less word #2


p/s:: sedang pulihkan hati untuk sang adam yang ingin menjemput.

less word #1

p/s: Tiada seindah kata. Cuma cukup la ia dirasainya.

Perlu ada kisah cinta baru?

Acah-acah je tajuk ni.. Nampak sangat dah tak idea nak menaipkan... sebenarnya tengah bosan gila malam2 macam ni.. Mana taknya.. Siang tidur, malam lak berjaga.. Dah macam burung hantu aku ni.. Mama selalu bising juga kat aku kan.. Anak dara tidur lambat pastu bangun lambat,... Tapi lambat2 aku pun tak ada la sampai kul 12 tengahhari kan...

Senang cerita la kan.. Aku dah lama tak kongsi tentang perasaan aku kat blog ni.. Mana tak nya asyik sibuk dengan aktiviti harian je kan.. Sampai tak ada masa nak endah kan perasaan ni.. Ceritanya begini la... Memandangkan almost setahun aku menjadi seorang perempuan yang single tanpa pasangan ada lah hamba-hamba Allah yang menanya kat aku "Bila lagi nak cari penganti?" Perghh!!!!! Soalan makan dalam gak la.. Bukan apa.. sebenarnya bila dah single ni aku lebih selesa tak ada yang nak control aku apa yang aku nak buat.. And thats why la aku said "NO"!!!

Hal lain juga sebab-sebab family jugak la aku dah tawar hati nak bercinta atau pun berpasangan. Ada juga lah kan hamba Allah ni siap bagi aku nasihat bagai.. Memang la betul , tak dinafikan hidup ini perlu lalui rintangan kan.. macam kita mendaki gunung gak kan.. Tapi apa daya, aku pernah juga bagi peluang dan harapan aku kat orang lain tapi seolah-olah dah tiada keikhlasan dalam diri nak bagi ruang tu semua. Ternyata aku tak perlu ada kisah cinta baru..

Oh ye!!! hati ini dah tak macam dulu dah senang-senang je nak kena ambil.. Gila kan aku ni bapak ego kan.. Mana tak egonya.. Susah gila aku nak percaya lelaki zaman sekarang ni.. Hmmmm.. Tapi tu la bila tengok orang bahagia teringin juga aku.. Tu la apa yang aku tahu,.. BELUM MASANYA LAGI.. buat sang adam yang nak menjemput aku.. tolong sabar.. aku sedang pulihkan hati ini.. BELUM MASANYA UNTUK KISAH CINTA ITU..

happy for her... She prengnant.. tip-tips for her..

Alhamdulillah syukur pada kurniaanNya.. Baru je dapat tahu yang kawan baik aku ni pregnant.. Happy gila aku padahal tak adalah kena mengena sangat.. Untuk kamu Puan Nur Hafizah Halim.. ni ada sikit petua untuk bakal ibu dan tip-tip ketika mengandung... hehehehe :p... mana la tahu kan boleh membantu sikit2 kan.. (terlebih excited).. 

Mesti ija ada rasa macam  morning sickness, loya, pening  and semua tu kan... Itu antara simptom biasa dialami setiap bakal ibu.

Ni nak kongsi serba sedikit beberapa tips yang boleh dikongsi untuk bakal ibu :D

Perkara perlu ija elakkan sewaktu hamil:

* Penjagaan kuku tangan kaki - kalau ija selalu mendapatkan rawatan kuku di salun sebelum ini. Kalauboleh, elak kan la okay, terutama pada tiga bulan pertama usia kandungan anda.Sebab produk kecantikan yang digunakan mengandungi bahan kimia. Lebih baik ija mengambil langkah berjaga-jaga menghindarinya okay sayang..

* Jalani rawatan muka - kalau just nak cuci biasa menggunakan produk bebas daripada bahan kimia, tak mengapa. Tapi ija kena pastikan produk digunakan bersih dan tidak mengandungi bahan berbahaya.

* Mewarna rambut - Seboleh-bolehnya elakkan, terutama pada trimester pertama kehamilan, kerana dikhuatiri bahan kimia dalam pewarna meresap ke dalam kulit dan menimbulkan risiko jangkitan terhadap kandungan.

* Kasut bertumit -  yang ni tak perlu la k nak bergaya dengan kasut bertumit ketika hamil kerana semakin bertambah usia kehamilan, sebabnya semakin bertambah berat badan yang mempengaruhi graviti tubuh dan mudah membuat ibu hamil hilang keseimbangan serta terjatuh.

* Ubat nyamuk - Elak apa saja jenis ubat nyamuk tidak kira jenis semburan, yang dibakar atau sapuan sekalipun. Ubat nyamuk mengandungi bahan kimia berbahaya dan boleh menjejaskan kandungan anda.

* Derma darah - Ibu hamil tidak digalakkan menderma darah disebabkan mudah mengalami anemia (kekurangan darah) sedangkan anda perlukan banyak darah untuk kehamilan.

* Bawa barang - Elak membawa barang berat tau2,,,, apatah lagi setelah kehamilan memasuki trimester terakhir.

* Durian - Elak memakan durian, terutama pada trimester pertama kehamilan, kerana ia boleh merangsang kontraksi yang akhirnya menyebabkan keguguran.

* Kapal terbang - Elak menaiki kapal terbang pada trimester terakhir kehamilan, apatah lagi jika anda tergolong dalam kehamilan berisiko atau menghadapi masalah kesihatan. Tekanan di udara boleh menambah risiko terhadap kehamilan.

* Gincu bibir - Jika anda suka memakai gincu ketika hamil, elakkan tabiat suka menjilat bibir. Bahan pengawet dan pewarna di dalam gincu jika tertelan boleh membahayakan janin.

* Krim pemutih - Lupakan krim pemutih ketika ini. Kandungannya boleh menjejaskan kesihatan anda dan janin.

* Ubat jerawat - Wajah anda dipenuhi jerawat setelah mula hamil? Ia perkara biasa kerana faktor perubahan hormon untuk proses kehamilan. Lupakan seketika penggunaan ubat jerawat kerana ia mungkin membahayakan pertumbuhan janin anda. Cara lebih selamat, kerap mencuci muka untuk mengurangkan penghasilan minyak yang menyebabkan jerawat. Atasi jerawat setelah melahirkan nanti.

Nutrisi penting sewaktu hamil
* Protin - Pastikan tiga makanan utama diambil mengandungi protin tinggi seperti kekacang, daging, telur keju yang berfungsi membina tisu dan otot bayi

* Kalsium - Banyakkan pengambilan susu, ikan dalam tin, kacang soya, tauhu dan produk tenusu yang penting untuk menguatkan tulang dan gigi bayi

* Zat besi - Banyakkan pengambilan daging merah bagi melancarkan perjalanan darah bayi dan ibu di samping vitamin C. Misalnya tiram, buah kering, kacang soya, bijirin, roti gandum dan kekacang

* Asid folik - Ia sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf 'embryonic' dan 'fetal' yang penting untuk tumbesaran normal. Banyakkan pengambilan makanan mengandungi asid folik seperti barli, daging lembu, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oren, ikan salmon, tuna, gandum dan bijirin

* Serat - Banyakkan mengambil makanan serat tinggi kerana ia berperanan menghalang penyerapan zat gizi lain seperti lemak, karbohidrat dan protein. Makanan seperti buah-buahan, roti gandum, bijirin dan bertih jagung

* Air - Amalkan meminum air putih lapan hingga 12 gelas sehari. Tubuh ibu mengandung juga memerlukan cecair seperti susu, jus dan sup

Makanan tambahan sewaktu hamil
Pengambilan makanan tambahan dengan dos berlebihan boleh membahayakan ibu kerana ia larut dalam lemak. Paling penting adalah kalsium, asid folik dan zat besi.
Makanan yang harus dielak sewaktu hamil
Makanan mentah dan separuh masak, misalnya kafein, sushi, telur separuh masak, steak, makanan ringan, alkohol dan nikotin kerana mengakibatkan gejala tidak elok. Gula juga tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan komplikasi seperti kencing manis ketika mengandung. Ia juga boleh menyebabkan bayi besar.




p/s::: jaga baby elok2 tau.. ni pun copy paste kat google.. hehehehe :P saja nak menggedik excited ni.. hehehehe... Nanti rajin2 google tau2.

Thursday, 25 October 2012

She's


Hai2... Malam2 macam ni memang selalunya memang bosan la kan.. tak tahu nak update apa..
hahahaha..
nampak tak gambar atas ni.. Macam kembar tak???
hehehe
sebenarnya dia ni student aku..
aku sayang dia..
memang aku rapat dengan dia walaupun dah tak ada di sekolah  kitorang still jumpa kat luar..
apa yang buat dia ni istimewa dimata aku?
nak tau..
itu Rahsia.. hehehe
Biar aku je tahu dan nilai siapa dia dalam hati aku..
oh ye.. nama dia Ellis Jusfeena.. aku selalu juga kena tegur dengan dia sebab salah eja nama.
Hope lepas ni tak salahkan..
oh ye!!! lupa lagi.. this year dia ni calon SPM.. 
untuk beliau GOOD LUCK ye Ellis..
buat yang terbaik untuk diri, keluarga dan masa hadapan.
pesanan terakhir jangan asyik dengan cinta je tau2 :p
Cikgu sayang kamu :)

Tuesday, 23 October 2012

"saya suka awak bertudung"

Segelintir lelaki suka melihat gadis-gadis "hot" yang diketegorikan sebagai perempuan free hair.
Tapi kebanyakkan lelaki lebih cederung untuk memiliki seorang gadis atau wanita yang menutup auratnya. 
Sebagai contohnya bertudung.
Hal demikian, segelitir lelaki beranggapan gadis atau wanita ini lebih pandai menjaga batas pergaulannya.
Tidak dinafikan ada pihak-pihak yang tidak menyokong dengan statement yang diatas ni.
Itu terpulang kepada tanggapan masing-masing untuk melebalkan seseorang itu.

seperti dikatakan seseorang ni
"seperti nangka yang dibalut dengan kertas dan masaknya lebih cantik berbanding yang tidak berbalut."
disini beliau menggunakan metafora untuk melebalkan bahawa gadis atau wanita yang bertudung ini lebih cantik (subjective) berbanding yang tidak bertudung.




terpulanglah kepada anda-anda untuk menperjelaskan dan mendefinisikan sesuatu yang berkaitan tentang bertudung. Apa-apa pun ia adalah saranan dari agama Islam sendiri untuk menutup auratnya. Dalam setandan pisang tak akan busuk semuanya. Tetapi sebagai seorang mukmin harus saling mengingati antara sesama kita.

Buat yang bertudung. Tahniah!!!! Anda telah menjalani satu tanggungjawab sebagai mukmin dan belajarlah dan sentiasalah memperbaiki diri lebih dari segi sikap, tutur bicara dan perilaku. Semoga hijab yang kita pakai tidaklah dilabelkan sebagai wanita yang hanya cantik bertudung sahaja dan memberi tanggapan negative daripada orang lain pada kita nanti.

Walau apa pun jua, jadilah diri sendiri dan berubahlah kerana diri sendiri bukan kerana orang lain, dengan cara itu diri kita akan lebih ikhlas dalam mendalami perubahan diri sendiri. Molek dikata oleh orang lain. 

p/s:: kaum adam akan kata pada kita " saya suka awak bertudung" cantik dipandang ayu dilihat.

Monday, 22 October 2012

Keluar date lagi???


Mencuba itu tak salahkan?
untuk keberapakali entah.. Aku mecuba keluar bersama somebody yang aku sendiri tak pernah jangka..
Mencuba itu tak salahkan?
keluar dengan stranger yang aku sendiri tak kenali.
Mencuba itu tak salahkan?
kalau dia faham tak apa. cuma untuk berkawan sahaja.
Mencuba itu tak salahkan?
berkenalan di laman sosial lalu keluar berkenalan dan terus menerus bersua.
Mencuba itu tak salahkan?
berjanji untuk setia dan tidak mengulanginya lagi.
Mencuba itu tak salahkan?
aku cuba dan cuba untuk memberi hati.
Mencuba itu tak salahkan?
beri peluang kepada siapa dia.

p/s: keluar date lagi? peluang dan harapan.

Thursday, 18 October 2012

hadir sesuatu yang tak dijangka

hep2!!! hooree!!! ceritanya macam ni la gak.. thesis ni sebenarnya ada hubung kait dengan permasalahan remaja sekarang dan termasuk la aku sendiri.. sedar tak sedar la kan.. thesis yang bakal aku buat ni mampu memberi dorongan serta kajian yang baik untuk masa hadapi.

Apa yang dapat dilihat sekarang potensi seseorang pelajar berjaya adalah kerana dua faktor iaitu lokus kawalan dalaman dan lokus kawalan luaran. Oh ye!!! Lokus Kawalan ni penting gak kan supaya kita boleh tahu akan kemampuan dan dorongan yang boleh buat seseorang mampu menjadi seorang yang boleh berdaya mampu memanjatkan diri.

Okay2~!!! Hadir sesuatu yang tak dijangka tu ialah thesis punya tajuk la.. Actually tak adalah nak buat sangat tajuk tu tapi Alhamdulillah Allah permudahkan lagi perjalanan hidup aku. Aminn,, Lecturer yang tolong bagi tajuk, (bertuah rasanya) Mungkin salah satu faktor lecturer bagui sebab tahpa kemampuan aku yang tak seberapa ini la kan..

Harap2 sangat la dapat puaskan hati lecturer aku, dan aku harap dia mampu tersenyum melihat kajian aku ni.

p/s:: Tuhan Sayang!

Thesis oh thesis

bermulanya sesi membuat thesis. tapi tak gerak2 lagi, bab kata lecturer tidur pun thesis, makan thesis, mandi pun kena ingat thesis and all everything kena ingat thsesis..
sekarang still tengah blur tak tau nak buat tajuk apa untuk thesis ni. Walaupun thesis diberikan oleh lecturer tu nampak senang hakikatnya jelung juga mata ni.
Haih! kesabaran dalam diri melanda sudah.
Apa kena buat kena tumpuh juga untuk last sem ni..
macam2 dugaan gak yang menimpa aku.
bak kata seseorang ni 
"hadapi la dengan senyuman"
ye!!!

Pagi2 dah bangun untuk buat revision untuk buat selidik yang mana sesuai untuk dijadikan rujukan. 
Malam2 tak dapat tidur sebab stress dengan thesis paper yang tak gerak2 tuh!
aduyai!!! rasa cam tak ada life je kan.
Hmmmm... (tak nak mengeluh) tapi dah mengeluh pun.. 
harap sangat semuanya berjalan dengan lancar untuk sem ni.
walaupun thesis kena buat, kerja tetap kerja untuk cari nafkah diri.
supaya bila keluar tak da la sengkek sangat kannn..
(eh2 melalut sudah)
untuk thesis kali ni mungkin tajuknya begini 
"Lokus Kawalan dalam kalangan Remaja bagi membentukkan percapaian akademik dan kerjaya"
mungkinlah!!!
 hope sangat dapat buat..
doa2 kan la untuk aku supaya ada masa menelaad lebih banyak teori dan kajian nanti.

p/s:: tak serabut tapi stress.

Monday, 6 August 2012

Masih ku menanti

Janji..
Aku tahu setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..
Aku masih menanti sang adam menjemput aku menjadi suri dihati.
Siapa dia.?Aku tak tahu. Allah mengetahui.
Langit tak selalu cerah, mendung tak selalu berterusan.
Untuk memenuhi ruang hati seperti dulu dengan cinta dan sayang itu memang susah
Aku mencuba.
Aku kuat.
Aku yakin.
Dan aku adalah aku.
Wahai sang adam. Masih ku menanti.

Tuhan sayang

Dulu mereka aku "akak" sekarang dah panggil "cikgu"
weird!
but its it!!!
Jangan sangka langit selalu terang.
p/s: jaga adik2ku ya Tuhanku.

Sunday, 29 July 2012

Bakal Imam Ku 4

Tak payah hensem, janji ada ilmu akhirat secukupnya.
Dia tak hensem tapi wajahnya penuh dengan Nur.
Dia tak kaya tapi dia kaya dengan ilmunya.
Dengan ilmunya dia akan berusaha mencari rezeki dan keredhaan.

Semoga siapa pun dia yang ada aku pohon dan tadah.
Bakal Imam ku.
AKU MENANTIMU.

p/s: Mencari cerita kisah yang sempurna dan hakiki.

Bakal Imam Ku 3

Di keheningan malam 9 Ramadhan, aku mendengar para lelaki sedang bertadarus Al-Quran. Ya Allah, sayunya mendengarnya dan aku tidak terkecuali mengikuti. Ye!!! Mereka ada ciri-ciri itu. Semoga Allah perkenankna doa ku setiap malam ku.. Amin.


Mereka membaca dengan bertajwid, Berlagu. Ya Allah indah sungguh ayat-ayat dan surah-surah Mu buat aku terasa ingin lebih menyelaminya. Semoga aku akan dapat seorang bakal imam yang mampu membaca Al-Quran pada setiap malam dan setiap hari. 

p/s: TENANG.

Saturday, 28 July 2012

Jannatul Ajla

Wahai bakal imamku. Ingin aku menjadi penyejuk jannatul ajla mu. Siapa pun kau. Aku nak kau tahu Allah dah jodohkan untuk kita berdua. Siapa pun kau. Aku terima dengan hati terbuka. Allah Maha Mengetahui. Amin.

p/s:: menanti sang adam menjemput.

kaca

pernah menjadi berlian dalam hidup aku, tapi aku tahu ada yang terbaik buat aku.
Jadi kaca yang banyak memberi impak pada diri aku.
Oye kau banyak dah buat aku berhati-hati dalam permilihan hidup aku.
Aku nak berterima kasih pada kau.
Sebab kau dah jadi kaca.
Tak apa.

p/s: aku tak akan sangka kau berlian tapi kau kaca.

Friday, 27 July 2012

Bakal Imam Ku 2

Alhamdulillah dah Tarawikh yang ke-8. Alhamdulillah sepanjang minggu ini puasa aku dalam keadaan baik sahaja. Dan 3malam aku mendengar suara bakal imam. Bakal Imam siapa? Itu aku tak tahu. Aku jatuh hati. Jatuh hati dengan suaranya. Selayak mana itu kita tak tahu. Allah mendengar dan mengetahuinya.

Aku tersenyum bila nampak namanya terpamer dipapan putih yang akan mengimamkan tarawikh.. Dan aku menanti. InsyaAllah.. Jika jodoh itu ada tak kemana. Walaupun bukan dengannya mungkin seangkatannya. Jodoh itu semua ketentuanNya. Dan aku hanya mampu berdoa dan bersujud.

p/s: Cinta bukan sesuatu yang remeh.

Bakal Imam Ku 1

cukup la sekadar yang mampu membimbing dan menjagaku sebaiknya,
bukan mengharap segunung harapan tapi berdoa agar ada seorang yang mampu menjadi imam.
Ya Allah, titipkan doaku ya Allah. Amin..

Aku suka lelaki berjubah putih,
aku suka mendengar imam yang sentiasa mengimamkan orang lain.
 aku ingin seorang lelaki dikalangan mereka,
sebab aku tahu mereka mampu membimbing aku.. 
InsyaAllah..

Aku akan mencuba menjadi yang terbaik untuk diri aku sendiri.
Aku akan mencuba menjadi seorang yang boleh bawa diri aku dengan rahmatNya.
InsyaAllah.
Aku cuba. Dan itu tak salah.

Dan aku ingin mencari cinta, cinta yang berlandaskan Agamaku.
cinta yang Hakiki.
Cinta yang tak ada didunia.
Cintanya kepadaNya. 
InsyaAllah.

Monday, 23 July 2012

Ramadhan

Walaupun tanpa kekasih dan berstatuskan single.
Moga Ramadhan kali ini memberi beribu ketenangan dan kebahagiaan
 disamping mereka yang bergelar pelajar-pelajar. 

Ramadhan ku tetap kan tahun ini ,
Ramadhan kali ini memberikan sinar baru dalam
hidup agar aku mampu bersujud dengan lebih tenang
padaMu Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim.

Memohon agar semua yang berlaku dahulu hanya menjadi renjatan dalam hidup bukan titik kosong.
 Dan aku temui mereka sebagai penyejuk hati untuk aku kali ini.
Terima Kasih Allah.


mereka anugerah yang tak ternilai.
tak mampu aku ganti.
Allah mengerti.
Syukur padaMu.

SMK Hulu Kelang

perhimpunan di bulan Ramadhan.
mereka tetap hadir..

Friday, 20 July 2012

tentang aku dan mereka

Hidup ini perjuangan, tanpa semangat daripada orang lain kita akan jatuh. InsyaAllah.
Ya Allah kekal kasih sayang yang dipinjam ini walaupun sementara aku lelah tanpa sesiapa.
"Cikgu sayang anda semua"



sempurna,
setakat ini.
Alhamdulillah.

Thursday, 19 July 2012

Mereka pelangi.

mereka pelangi...

Terkejut aku keluar dari bilik UBK, masa nak balik dari kerja. Lepas tu aku nampak sesuatu yang mencuit hati aku ini dengan notice memo tu.. Alahai sweetnya mereka semua ni.. Ye! Aku dah tak sunyi kerana mereka masih ada. Alhamdulillah aku masih ada kesempatan untuk merasa kasih sayang yang tak akan ada pada orang lain.

Setiap pagi pasti ada yang menyapa "selamat pagi cikgu" dengan senyuman yang indah. Terima kasih Allah.

p/s:: Sedang aku kehilangan matahari dalam hidup aku, Allah berikan pelangi pada aku. cukup!



Monday, 16 July 2012

mereka cerita baru aku


1Bulan berada di sekolah menjadi seorang kaunselor. Itu bukan la mudah segalanya. Seronok dan gembira. Itu gambaran yang aku boleh katakan. Aku sayang mereka sebab mereka sang jiwa aku tak mampu aku padam walaupun sesaat.

Aku bahagia di samping mereka. Mereka nafas baru aku yang beri aku kekuatan yang tak mampu aku gambarkan. Ye! Aku akui mereka kini bertahta dihati. Ya Allah, Ya Tuhanku jangan biar mereka jatuh, dan beri aku kekuatan ini untuk selamanya. Amin.

#DanMerekaCeritaBaruAku


Saturday, 14 July 2012

Broga Hill's

Pada 14hb Julai 2012 lalu, Hari ahad.. again thanks to papa sebab bawa aku broga Hill's. Pengalaman yang sangat menyeronokkan dalam hidup aku. Dan ini kenangan terindah buat aku sekarang ini.. 

Dalam pendakian ini kami bergerak dari KL jam 3:30pagi dan tiba di Broga Hill's pada jam 5:30pagi. Memandang ini kali pertama kami mendaki kami mengambil masa dalam 1jam 30minit. This Adventures, pada 20minit awal memang penat sangat sebab dah lama tak mendaki dan stamina pun agak kurang. 

Namun, pendakian masih diteruskan dengan lancar. Alhamdulillah. Kami disana amat seronok dan menikmati  keindahan ciptaan Illahi. Walaubagaimanapun, kami tidak berkesempatan melihat matahari terbit namun kami  melihat pelangi.  

Tak jauh hanya 400kaki paras laut. Angin bertiup kesejukan. Akhir- tiada kata melainkan ucapan ALHAMDULILLAH.

 Ini mereka~~

 keindahan mencipta beribu kenangan yang terukir.

ciptaan Allah milik kita semua.

p/s:: Ketika hilangnya matahari, kita tertanya dimanakan hilangnya pergi.
Lalu Allah berikan kita pelangi.

Bukan mudah untuk mencapai kejayaan jika kita tidak pernah merasa kesusahan itu. Mendaki gunung hingga ke puncak akan membuat kita berjaya. Bahawa kejayaan itu perlu berusaha dan tidak berputus-asa walaupun sakit, penat dan lelah.

Tuesday, 10 July 2012

Aku si Kaunselor

Eh2!!! Macam tak percaya. Ye itu aku.

* Berlalu masa kerana ketentuanNya. Aku redha dan pasrah.

Saturday, 12 May 2012

spontaneous Saturday

Tak salah mempelajari dan mengajari mereka,
bersama OKU.
masak memasak.
apa yang aku belajar,
mereka juga ada minat cuma memerlukan sokongan.

 sedang mempelajari buat kuih.. memang excited mereka.
started jam 9 pagi.

 jurugambar yang tak bertauliah..

most volunteers untuk hari ini.
me, isma and ana.

p/s: beri kesempatan itu tak salah, malah harapan dijunjung.

Jodoh itu rahsia Allah



Selidik sebuah perkenalan demi menjana masa depan.

Pernah suatu ketika diri kita hilang kerana kehilangan seseorang yang kita perlu kan dalam kehidupan. Tatkala, begitu kita memohon Jodoh dari Allah s.w.t. Dia telah menentukan setiap manusia akan memiliki pasangan masing-masing. Ye!!! JODOH ITU RAHSIA ALLAH. kerana semua yang berlaku di muka bumi telah catat pada buku dunia diri kita.

Sekira kita kehilangan sesorang bukan bermakna kerana kita gagal. Namun, itu la keajaibanNya. Percaya dan yakin bahawa Allah akan memberi jodoh yang lebih baik/ terbaik pada diri kita. Seperti jodohnya Para Ambiah. InsyaAllah jangan bersedih kerana janji Allah tak pernah mungkir walaupun sezarah.


Ketika seseorang merungut dan mengeluh itu la kekurangannya kerana sentiasa tidak percaya akan anugerah yang akan diberi seperti yang di ketahui :

Allah S.W.T berfirman,
 “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” 
(an-Nur’:26)

Percaya dan yakin Jodoh itu Rahsia Allah seperti sebuah hadiah yang tak akan diketahui melainkan kita buka , dan ketika itu percaya la beliau adalah terbaik buat kita.



Titipkan doa ini jika diri kita tidak menemui jodoh, InsyaAllah..

p/s: percaya dan yakin Jodoh itu milik kita suatu masa nanti. Amin.


Wednesday, 9 May 2012

Jauh

Disudut hati ada sesuatu yang tak mampu ungkap.
Tuhan bantu aku ke jalan yang indah itu.
Agar aku bisa bernyawa di kaki atas kaki aku sendiri.
Biar jauh di sudut pandangan itu,
Biar jauh di sudut senyuman itu.
Biar la ia jauh..
Semoga ia tidak menjadi titik yang terlalu alpa buat aku.


lautan dalam diselamai jauh,
langit yang cerah menyulam seribu jarak yang jauh,
ia tetap akan sama seperti itu..
Jauh itu terbaik untuk aku.
Kerana aku mampu bela diri agar aku bisa bernafas lebih jauh.

p/s: bila aku kenang aku senyum, bila aku pandang aku terleka, bila aku pejam.
jauh dari hati tertinggal di situ.
Copyright @ Segala yang tercoret adalah Hak Milik Lydia