Selamat kunjungan ke blog Si Puitis Sepi. follow & komen sekali. tqvm ^_^

Mr. Nuffnag

Sunday, 19 May 2013

Inginku menjadi Mujahidah. InsyaAllah.

Dan kata as-Syekh Waliyyur-Rahman Sayyidi as-Syekh Muhammad as-Samman rahimahullahu taala di dalam kitabnya yang bernama an-Nafahatul-Ilahiyyah fi Suluki al-Tariqatil Muhammadiyyah:

"Ketahuilah olehmu hai segala murid yang diberi taufik yang berkehendak kepada kemenangan di dalam dunia dan akhirat, bahawasanya kaum ahli sufi muwafakat sekalian mereka itu atas bahawsanya mujahadah yakni memerangi akan nafsu ammarah itu dan melawani akan nafsu itu tak dapat tiada daripadanya di dalam menjalani akan jalan orang yang muqarrabin yang akhyar(terpilih), yang adalah kejahatan mereka itu kebajikan pada orang yang abrar, padahal mengambil dalil mereka itu akan yang demikian itu dengan kitab yakni Al Quran dan sunnah yakni hadis Nabi SAW"

Dan setengah daripadanya firman Allah taala :

"Dan mereka yang memerangi dan melawani akan nafsunya di dalam menjalani akan jalan yang menyampaikan kepadaKu, nescaya Aku tunjukkan akan mereka itu akan jalan yang menyampaikan kepada ma'rifat akan daku"
Surah Al Ankabut 69

Dan lagi firman Allah taala :

"Barangsiapa memerangi akan nafsunya maka sesungguhnya memerangi ia bagi dirinya".
Surah Al Ankabut 6

Dan lagi firman Allah taala :

"Dan perangi oleh kamu akan nafsu kamu itu di dalam menjalani jalan yang menyampaikan kepada ma'rifat Allah taala dengan sebenar-benar perang sabilillah".

Dan lagi firman Allah taala :

"Melebihkan Allah taala akan orang yang perang sabilillah dengan nafsunya atas orang yang duduk berbuat ibadat akan beberapa pahala yang amat besar".
Surah An Nisa 95

Dan lagi sabda Nabi SAW :

"Kembali kami daripada perang sabilillah yang kecil iaitu perang sabilillah dengan kafir kepada perang sabilillah yang besar. Maka sembah sahabat: Ya Rasulallah! Apa perang sabil yang besar itu? Maka sabdanya: Iaitu perang sabil di dalam nafsu".

No comments:

Post a Comment

Copyright @ Segala yang tercoret adalah Hak Milik Lydia